Waarom moet je in een keer stoppen?
Het abrupt stoppen met alle medicatie is helaas de enige manier om ervan af te komen. Daarna kan immers bekeken worden welke hoofdpijn er over blijft. De reden waarom je ooit medicijnen bent gaan gebruiken. Let ook op met cafeïne. Dit kan een negatieve invloed hebben op hoofdpijn. Wanneer je meer dan drie keer per dag cafeïne gebruikt, is het raadzaam ook hiermee te stoppen gedurende 2 a 3 maanden.
Wat kan ik verwachten?
Je lichaam is gewend geraakt aan de medicijnen. Je lichaam zal dus protesteren als je plots hiermee stopt. Dit worden ontwenningsverschijnselen genoemd. De ernst van deze ontwenningsverschijnselen verschillen per persoon. De eerste week zonder medicijnen wordt over het algemeen als de zwaarste week beschouwd. De ontwenningsperiode kan verdeeld worden in 3 fasen:
- De hoofdpijn kan na het stoppen van de pijnstillers toenemen. Ook kunnen er door het stoppen met de medicatie ontwenningsverschijnselen ontstaan zoals; depressieve gevoelens, lusteloosheid, buikkrampen, diarree, snelle hartslag/hartkloppingen, transpireren en slaapstoornissen. In deze periode is het verstandig om veel te drinken, maar wel cafeïne vrije producten.
- Na 10-14 dagen kan het hoofdpijnpatroon wat gaan veranderen met soms zelfs hoofdpijnvrije momenten. Goede en slechte dagen wisselen elkaar af. De ontwenningsverschijnselen zijn vaak minder of niet meer aanwezig.
- In de laatste fase neemt het aantal hoofdpijndagen verder af. Er is na 2 a 3 maanden geen sprake meer van medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Je hebt dan uiteindelijk de hoofdpijn overgehouden waarvoor je vroeger medicatie bent gaan gebruiken.
Dit verloop is natuurlijk geen prettig vooruitzicht. Belangrijk is ook te beseffen dat het verloop per persoon kan verschillen en er in bovenstaande fases ervan uit wordt gegaan dat je medicatie-afhankelijke hoofdpijn hebt. In sommige gevallen neemt namelijk de hoofdpijn nauwelijks tot niet af. Maar om hierachter te komen, zit er niets anders op dan volledig te stoppen met het overgebruik van de medicijnen. Ook omdat je een tolerantie voor de werking op gaat bouwen en het bovendien slecht is voor je gezondheid.
Voorbereiding
Het is belangrijk je voor te bereiden op deze periode. Je kunt natuurlijk niet van de een op de andere dag beslissen te stoppen. Het heeft immers consequenties voor je dagelijks leven. Je werk, je gezin etc. Je zal hierbij hulp nodig hebben. Hieronder enkele tips:
- Gun jezelf de tijd en ruimte om te ontwennen. Prik een startdatum en geef deze datum door aan de mensen in je omgeving. Een perfect moment is er nooit.
- Bereidt je voor door voldoende in huis te hebben, denk aan: een icepack, een oogmasker, oordoppen, voldoende voedingsmiddelen en andere dingen die jou mogelijk kunnen helpen.
- Zorg dat je de eerste twee weken na het stoppen geen volle agenda hebt. Kijk of het mogelijk is taken uit handen te geven. Je hebt rust nodig om (pijn)klachten op te vangen.
- Ontspanning is belangrijk. Lees wat, ga eventjes naar buiten, doe dingen waar je je goed bij voelt.
- Drink voldoende, maar geen cafeïne!
- Praat open over het stoppen met de medicatie. Je omgeving begrijpt je dan beter. Het feit dat je al stopt, is al moedig!
- Ontwennen moet je zelf doen, maar de betrokkenheid van familie of vrienden kan je stimuleren om het vol te houden.
- Lever de pijnstillers die je in huis hebt af aan je partner of apotheek. Zo voorkom je dat je op een kwetsbaar moment toch naar de pijnstillers grijpt.
- Houdt contact met je arts en/of hoofdpijnverpleegkundige. Af en toe een bel afspraak waarbij je je zorgen en je verhaal kan delen, kan fungeren als een extra steuntje in de rug.
- Wanneer je constant erg misselijk bent en veel moet overgeven, kun je met je arts en/of hoofdpijnverpleegkundige overleggen om anti-misselijkheidsmiddelen te krijgen.
Gestopt, en dan?
Het is belangrijk te zorgen voor een goede begeleiding nadat je helemaal gestopt bent met alle medicatie. Bij veel mensen stijgt langzaamaan het medicijn gebruik weer waardoor ze uiteindelijk weer terug bij af zijn. Dit is zonde! Plan daarom voordat je gaat ontwennen al een afspraak in met je neuroloog en/of hoofdpijnverpleegkundige voor na de ontwenningsperiode. Dan kunnen jullie samen bekijken wat de volgende stap gaat zijn en een plan van aanpak maken.
Heb jij nog goede tips Of aanvullingen?
0 reacties:
Een reactie posten